Philips neemt voor 1,2 miljard dollar het Amerikaanse Volcano over. Het is een toevoeging in de medische apparatuur en de overname sluit dus goed aan bij de nieuwe weg die Philips is ingeslagen.
Volcano maakt beeldvormings- en meetapparatuur die via een katheter kan worden ingebracht bij vaatchirurgie.
Philips heeft meer producten en technieken die ertoe bijdragen dat bij operaties minder hoeft te worden gesneden (minimaal-invasieve chirurgie).
Volcano heeft een jaaromzet van 400 miljoen dollar en er werken zo'n 1800 mensen. Het bedrijf heeft een zware tijd achter de rug en is nu verliesgevend.
De koers van het aandeel Volcano is afgelopen jaar flink gedaald. Philips betaalt achttien dollar per aandeel, wat een premie van 56 procent is ten opzichte van de beurskoers direct voorafgaand aan het bod. Daarbij is het wel goed te bedenken dat het aandeel Volcano begin dit nog voor circa twintig euro te koop was.
Beleggers reageren desalniettemin teleurgesteld op deze - op het eerste gezicht- dure overname pas vanaf 2017 bij zou gaan dragen aan de winst per aandeel.
Het past
Philips werkt al langer samen met Volcano, dat de laatste jaren matig presteert en op de beurs sterk is gedaald. Het bedrijf heeft goede contacten met ziekenhuizen waar Philips zijn producten wil slijten.
Na het inpassen van Volcano zouden besparingen en voordelen te behalen zijn op het gebied van verkoop, productontwikkeling en overheadkosten.
De overname van Volcano past prima in de groeistrategie van Philips. De producten van Volcano vormen een goede aanvulling op die van Philips. Healthcare is binnen Philips de laatste jaren uitgegroeid tot de belangrijkste divisie. Philips heeft veel cash in huis en gaat bovendien de divisie Lighting afstoten.
Achterblijver
Het bedrijf zal zich in de toekomst voornamelijk op markten richten die gerelateerd zijn aan gezondheidszorg en verzorging. Een goede benchmark voor het nieuwe Philips is de PHLX Medical Device Sector index. Deze bestaat uit 11 bedrijven die voornamelijk actief zijn in de gezondheidszorg.
Voorbeelden zijn: Boston Scientific (oa apparaten voor radiologie), Medtronic (oa pacemakers, grootste bedrijf wereldwijd in medische technologie), Stryker (implantaten, medische apparatuur) en Zimmer Holdings (spalken, protheses).
De winstgevendheid van Philips over de afgelopen vijf jaar (ebitda ten opzichte van de omzet) ligt met 11,1 procent lager dan het gemiddelde van deze 11 branchegenoten dat 23,6 procent is.
Ook de omzetgroei is met 2,8 procent aanzienlijk lager dan het sectorgemiddelde van bijna 8 procent over de afgelopen vijf jaar. Uiteraard heeft dit te maken met de productmix, die in het verleden bij Philips heel anders was. Maar dat het nieuwe Philips de lat hoger mag leggen is duidelijk. En dit soort overnames moet daaraan bijdragen.